Cin Fikir Web

12 Kasım 2011 Cumartesi

Gen?r Art?k ?nternetsiz Ya?ayam?yor.

Cisco geçtiğimiz günlerde gençlerin internet kullanımları üzerine yapılan araştırmanın sonuçlarını yayınladı. 14 ülkeden 3000’e yakın 18-30 yaş arası üniversite öğrencisi ve genç profesyonellerin katılımıyla gerçekleştirilen bu araştırma, internet ve sosyal medyanın hayatımızdaki önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

Araştırmanının sonuçlarına göre, katılımcıların 2/3’ü “Bana internetimi verin, lükslerim olmadan da yaşarım” diyerek internet kullanımını birçok ihtiyacının önüne koyuyor. Hatta her 3 kişiden biri artık interneti hava, su ve yiyecek gibi temel ihtiyaçların arasında görüyor.

Sosyal ağların kullanımı değerlendirildiğinde ise, her 10 kişiden 9’unun Facebook hesabının olduğunu ve bunların %25’i arkadaşlarının hayatlarıyla ilgili gelişmeleri ve diğer haberleri Facebook aracılığıyla takip ettiğini görüyoruz.

Internetin yanısıra, gençlerin 2/3’ü, laptop ve telefon gibi mobil cihazların hayatlarında çok önemli yeri olduğunu düşünüyor. Ancak burada altı çizilmesi gereken bir nokta var: Geçtiğimiz senenin sonuçlarına göre laptoplar ile akıllı telefonlar arasındaki fark hızla kapanıyor. Bu sene katılımcıların %20’si laptopunun en önemli eşyası olduğunu vurgularken, %19’luk bir kesim ise oyunu akıllı telefonlarından yana kullandı.

Genç profesyonellerin iş yaşamındaki internet ve sosyal medya kullanımı göz önünde bulundurulursa, katılımcıların %33’ü iş yerlerinde sosyal medya sitelerine kısıtlama olmadan erişebilmeyi, maaşlarında yapılacak bir artışa yeğliyorlar. Bu da yeni jenerasyonun iş yerindeki motivasyon ve beklentilerinin artık sadece paradan ibaret olmadığını gösteriyor. Bunun yanısıra katılımcıların 4/5’i işte kullanacakları mobil cihazları kendileri seçmek ve -iş &kişisel hayatlarının bağlantılı olduğu gerekçisiyle- bu cihazların kişisel kullanıma ve sosyal medya sitelerine açık olmasını istiyor.